Ένα βήμα πριν το lockdown Ουαλία και Βρετανία

Εξετάζονται πρόσθετοι περιορισμοί για τις δυο περιοχές της Βρετανίας, καθώς αυξάνεται η διασπορά του κορωνοϊού.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρότερο lockdown λόγω της COVID-19 τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ουαλία και το Μάντσεστερ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εξετάζουν πρόσθετους περιορισμούς καθώς επιταχύνεται η έξαρση του νέου κορωνοϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 16.982 νέα κρούσματα COVID-19 σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, συγκριτικά με 16.717 μία ημέρα νωρίτερα.

Ύστερα από μια δημόσια διαμάχη με τον δήμαρχο της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ Άντι Μπερνμαμ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι προσπαθεί να θυσιάσει το βόρειο τμήμα της Αγγλίας για να γλιτώσει θέσεις εργασίας στο νότιο, ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι εντός ημερών μπορεί να επιβληθεί lockdown.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό», δήλωσε ο Τζενρικ αναφορικά με τις συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βάση για μια συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει απειλήσει να θέσει την περιοχή στον «Πυλώνα 3» – το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών που αναγκάζει τις παμπ και τα μπαρ να κλείσουν και απαγορεύει τις συναθροίσεις σε εσωτερικό χώρο ανθρώπων από διαφορετικά νοικοκυριά – παρά την επιθυμία τοπικών αξιωματούχων στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή μια συμφωνία.

Ο Τζένρικ δήλωσε πως ελπίζει ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με τους αξιωματούχους του Μάντσεστερ σήμερα, με τις εφημερίδες να αναφέρουν ότι δεκάδες εκατομμύρια λίρες προσφέρονται για να βοηθήσουν επιχειρήσεις να διαχειριστούν τα μέτρα του lockdown.

«Η καθυστέρηση απλά θα δυσκολέψει την κατάσταση, απλά θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και απλά θα επιδεινώσει μακροπρόθεσμα τον οικονομικό αντίκτυπο για την πόλη», δήλωσε ο Τζένρικ στην τηλεόραση του BBC.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας αναμένεται επίσης σήμερα να ανακοινώσει σήμερα ένα πιθανό πακέτο πρόσθετων «προστατευτικών» μέτρων για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις.

«Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση για το ότι τώρα χρειαζόμαστε να εισαγάγουμε ένα διαφορετικό πακέτο μέτρων και ενεργειών για να απαντήσουμε στον ιό καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ουαλία με ταχύτερους ρυθμούς το φθινόπωρο και τους επόμενους χειμερινούς μήνες», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουαλίας.

Ο Τζένρικ δήλωσε ότι ένα σύντομο, πανεθνικό, πλήρες lockdown δεν είναι ο «λογικός» τρόπος για να κινηθεί η χώρα και ότι προς το παρόν η περίπτωση αυτή δεν εξετάζεται.

Πηγή: Protothema.gr

Advertisements